marți, 30 septembrie 2014

Chipsuri de mere



      Eu le stiu de copil sub denumirea de scrijele. In alte zone le zice poame, iar acum mai nou si mai modern chipsuri de mere.


      Bunica mea le facea in fiecare an, si le usca in pod aranjate pe ata. Dupa ce se lasa frigul  le punea pe o hartie alba pe soba de teracota. In timp ce se uscau emanau un parfum demetial in toata casa.
      Noi, mai lenesi, si cu mai putin timp la dispozitie, le facem cu nazdravania pe care v-am prezentat-o la dulceata de pere. Numa` spalam fructele , le infingem in tepusa, dam la manivela si spirala-i gata.



      Le punem apoi la uscat in deshidrator, pentru ca inca nu facem focul in casa.



     Folosim pentru chipsuri doar merele sanatoase, care nu au fost lovite si care nu au chiriasi.
     Cele lovite merg la “scarpinatorul de mere”. Asa a botezat unchiul meu de la Galati masinaria achizitionata  pentru tocat mere. 


      Fructele acre maruntite cu acest dispozitiv sunt amestecate cu uruiala de grau si porumb si sunt servite la cina, atat rumegatoarelor  cat si porcilor.
      Cele care sunt bine coapte si dulci merg in butoaie si vor fi distilate in primavara.
     
     Incep sa se coaca si perele de toamna, avem vreo patru astfel de peri doldora de fructe. Urmeaza sa experimentam si chipsurile de pere.  Fructele nu sunt la fel de aromate ca cele de vara, insa avantajul lor este ca sunt mult mai ferme si mai putin zemoase.

     In caz ca incercati sa produceti astfel de chipsuri, trebuie sa stiti ca randamentul este foarte redus, dintr-un kilogram de fructe proaspete abia daca scoti 100-150 g de chipsuri. In schimb randamentul la rontait chipsuri vs mere proaspete e cel putin dublu :)


16 comentarii:

  1. In Banat poamele erau prunele uscate, mere nu prea puneam pe cuptor :) Noi avem un singur pomisor, asa ca s-au mancat toate fructele :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La noi prunele se usuca in lojnita (leasa de nuiele sub care se face focul). Bunica avea in pod un butoias din lemn in care tinea prunele uscate-afumate. O minunatie erau! La anu sper sa avem timp sa facem si noi.

      Ștergere
  2. Interesante chipsuri si utilajul care le produce este dichisit. Sa aveti o recolta bogata si o toamna minunata.

    RăspundețiȘtergere
  3. mmm, ce bun paote fi ! in iarna va avea efectul super ! bravo si idei frumoase in continuare !

    RăspundețiȘtergere
  4. Uitasem de poame...
    Astă-vară, când merele timpurii cădeau din pom, nu m-am gândit să fac poame (bănuiesc că ar fi mers uscate la soarele puternic de iulie-august).
    Poate merg uscate şi la cuptor? Ca roşiile uscate? O să cercetez pe net...
    Mulţam pentru idee!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sigur merg si la soare si in cuptor. La noi e mai greu cu uscatul la cuptor ca folosim gaz de la butelie, insa cu siguranta se fac mult mai repede, si mult mai crocante.

      Ștergere
  5. Vai si eu faceam cand eram copil, le puneam la uscat pe hartie pe tabla de pe poiata - din merele de august, stateau la soare si se uscau foarte repede. Ma intreb daca nu ar merge si in cuptor, cu ventilator si temp mica...desi la cat costa curentul nu cred ca ar fi rentabil, dar merg asa de alintat pofta:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cele de august sunt mult mai dulci. Ale mele is mai acrisoare. Cu siguranta e mai rentabil sa le faci acasa din mere autohtone decat sa cumperi de la supermarket fructe confiate.

      Ștergere
  6. Arata foarte bine. Am sa incerc si eu. Mersi pentru sfaturi :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Eu fac asa ceva de ani de zile. Le usuc in cuptorul incins bine cu usa intredeschisa si fara foc.Le folosesc la ceaiul facut prin aceeasi metoda din catina, macese, petale de bujori pentru culoare si orice altceva ne mai trece prin cap sa punem la uscat...Iese o minune de ceai. Maria

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Grozava idee! O sa o pun in practica numaidecat! Multumesc Maria!

      Ștergere
  8. Iata ce fac eu cu deshidratorul!
    http://mykybackyardgarden.blogspot.ro/2015/01/deshidrator-electric.html

    RăspundețiȘtergere
  9. E o idee super! trebuie sa incerc si eu anul asta :)

    RăspundețiȘtergere