luni, 31 martie 2014

Operatiunea curatat pomi


      De azi dimineata a inceput operatiunea curatat pomi la conac. E o actiune laborioasa, consumatoare de timp si energie. Pomii cred ca nu au fost curatati de mai bine de 5 ani si sunt plini de crengi uscate, ori mladite crescute unele peste si printre altele. 

        Cam asa arata before and after. 


      Teoretic, ne-am documentat intens inainte de a demara acest proces, atat din carti cat si de pe blogul lui Vasile, insa in practica e destul de complicat. La pomii la care nu s-au executat taieri de formare este foarte dificil sa tai astfel incat sa pastrezi o proportie. Pe langa asta, acesti copaci sunt foarte inalti, unii avand si 5-7m, iar scara noastra abia atinge 3 m, asa ca varfurile au ramas necoafate.

      Orice sugestie, critica din partea voastra este binevenita: noi suntem incepatori in ale gradinaritului, asa ca apreciem orice sfat. Azi au fost toaletati 6 pomi, mai sunt inca vreo 50, asa ca avem timp si material pentru a imbunatati procedeul :).

       Iar pentru a raspunde solicitarii lui Liviu, mai jos o imagine plan cu noua casa a florilor. Intrucat curtea noastra este in panta, gardul a fost construit in trepte, iar bustenii care delimiteaza careurile sunt de asemenea in trepte.



8 comentarii:

  1. Buna dimineata. Daca n-au fost formati este destul de dificil sa-i formati la aceasta varsta asa ca ideea mea este sa tundeti tot ce-i uscat sau bolnav, crengile care se suprapun si cresc catre interiorul coroanei si cele care se intrepatrund cu crengile pomilor vecini. La taieturile mari( peste 7-8 cm ca sa nu se raneasca e bine sa taiati intai dedesubt pana la jumatate si apoi la 2-3 cm veniti cu o taietura deasupra, in acest fel evitati ruperea crengii si deteriorarea scoartei si nu uitati sa faceti "pansamentul ranilor" fie cu mastic produs special,dar merge si cu ceara si chiar cu vopsea, nu incercati cu balegar, lut sau alte astea ca s-ar putea sa aveti probleme. Ca idee, o taiere foarte intensa va duce la un raspuns pe masura din partea copacului asa ca, trebuie sa va asteptati si la o lastarire puternica.
    O saptamana cu spor si rezultate pe masura.

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte fain mărginite careurile!

    Iar curăţatul pomilor.... cred că e o operaţiune migăloasă. Nu am recunoscut pomii din imagini. Ce sunt?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt meri, insa sunt destul de batrani si nu au fost ingrijiti.

      Ștergere
  3. Nu ma pricep la taiat pomi dar eu zic ca e bine, saracii mai respira acum dupa taieri:)
    Tare fain a iesit stratul florilor:)

    RăspundețiȘtergere
  4. Mi se pare o munca titanica sa curatati atatia pomi. poate fiindca nu ma pricep la treaba asta :) Sa aveti vreme buna si sa terminati cat de curand !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumim Dani! Intr-adevar e greu acum ca nu au fost ingrijiti atatia ani, insa de anul viitor va fi mult mai usor, va trebui sa indepartam doar lastarii lacomi. Speram sa terminam inainte sa desfaca mugurii.

      Ștergere